20.8.10

Liste

Uzun zamandir, ama yani baya uzun zamandir kafamdan gecen ve yazmak istedigim ama yazmadigim seyler var. Dokuluyorum buyrunuz.
Bir kere su aralar gundemde olan ve benim kafami mesgul eden , benimde soyleyeceklerim var dedigim konulardan bahsedicem.

Su malumunuz Israil Mavi Marmara olayi var ki bircok seyi ne kadar guzel bir aciklikla ortaya koydu.
Israillilere nefret duymak , her museviye bakinca zalim gormek ya da allah belanizi versin triplerine girmek degil olay. Ortada olan ve benim canimi sikan sey, hepimizin ne kadar cok cabuk bir sekilde tabiri caizse gaza gelebildigimiz ve ne kadar acidir ki bunu sonuna kadar savunuyor olmamiz.
Acinasi bir durum, bunu kabul edin artik.
Filistin'deki durum yeni midir ki, birkac senelik midir ki?
Bir diktatorlukten ote, toplu idamci bir ideolojiye sahip birinin dusuncelerini savunmak hangi insanlik ve insan oldugunu savunan bir "kisi" ye yakismistir ki?
Vahim ve acinasi bir haldeyiz. Bu cumleyi zirt ve de pirt tekrar edicem cunku gercekten cok derinden etkiledi beni ve de etkiliyor. Duzelene kadar da cok etkilicek.
Daha bitmedi.
Bitmesi ne mumkun.
Hergun oluk oluk kan akittigin toplumdaki kanayan bu yarayi hala ayrimci bir felsefeyle temizlemeye calisan bir toplum ne zaman olduk?
Gotu boktan dedigimiz Osmanli'dan hic mi bir halt ogrenmedik?
Aa bak bu soruya guzel bir cevabim var.
Evet guzelim Osmanli'dan hic bir bok ogrenmedik.
Ogretmediler ve bizde kitap okuma ozurlu bir toplum oldugumuz icin , sistem bize merak etmeyi ogretemedigi icin acip okumadik.
Birak ya, kutuphane sistemi bile rezalet olmus olan bir ulkedeyiz.
Ama her turlu mediniyetin besigiyiz demeyi cok iyi biliriz.
Diger yandan , her turlu medeniyeti kucaklamis bu topraklarda , bize siradisi gelen herseyi bloklamayi , engellemeyi gorev bilmis bir toplumuz ayrica.
Karaya ak diyen dovulur, arabesk muzik "boyun egmedir, acimadir" diyene, sana ihtiyacimiz yok denir. Hadi git nan buradan denir. Begenmiyosan git buradan , cokta fifi denir.
Elestirinin hava atesi anlamina geldigi, karsi fikrin ise direk kara deftere alindigi bildigin buyuk bir cogunlugun acaip cahil ve de yuzeysel oldugu bir toplum olmayi biz ne zaman becerdik?
Bak buna bir cevabim yok cunku Aziz Nesin'in bile 20 yil once hatta belki de 30 yil once gordugu seyin temeli bir 50 yildir vardir.
Acinasi durum acinasi.
Bir de su en son soylemek istedigim artik birakin ya soyle sosyal portallarda, her referandum ya da secimler o ldugunda video falan paylasmayi. Arada hakikaten cok derin ve de anlamli olanlar, gorsel olarak cok carpici olanlari var o ayri evet de, bir referandum'a , bir cumhuriyet yuruyusune ihtiyacimiz olmamali bunlari paylasmak icin.
Politik bir gorusun varsa bir durumdan rahatsiz oluyosan bunu  hep yap ve aslinda sadece video paylasma, somut birseyler yap.
Artik resmen bikkinlik getiriyor, kiminle konussan sikayet eden yuzyillardir neredeyse ama bunun icin hic bir bok yapmayan.
Ekonomi kotu kolla gotu esprileriyle olucak is degil bu.
Ya da uyuma , uyuyanlari uyandir temalari seyleri referandum geldi diye, bizim patlak kafa butun dunyanin onunde bir dakika diyemedigi icin bizi rezil etti diye sadece utanma birlikte yasadigin vatandaslarini %40'in sectigi kesimin basbakanin.
Ayrica su "Abi iyi de secimlerde resmen sike vardi" demeleri. Artik bunlar gercekten fakir muhabbetleri oluyor.
Gercekci olalim, secimlerde sike bile olsa sonucta bir degisiklik oluyor mu?
O bok atmayi cok iyi bildigimiz Amerika'daki Al Gore , Bush secimlerini hatirlayin. Hadi tamam o son secimde de sike var dendi biton olay oldu da, onemli olan niyet ve de yapabilme durumu.
O toplumun eksiklikleri ve gerizekaliliklarini tartismiyorum ki acikcasi umrumda bile degil ki su an o topluma ve sisteme neredeyse tipatip benzeyen bir ulkede 2 senedir yasiyor olmama ragmen.
Bahane bulmakta ve bagirip cagirmakta cok iyiyiz. ama sadece 2 3 hafta. Artik hepimiz pop kulturun esirleri olduk ve herseyi cabuk tuketiyoruz ve malesef artik haberlerde sehit haberi olmadigi , trafik kazasi olmadigi, kurtlere kufur olmadigi veya hortumlama haberleri olmadigi zaman bir garip geliyor bize. Bir dakkka ya bugun bir gariplik var diyoruz.
Acinasi.
Sonuc olarak, sunu nicin gormek zordur.
Kolay gaza gelen bir toplumuz, komur alinca, yemek alinca canini veren yaninda da oyunu veren bir toplumuz. Bunu nicin bizim icin daha modern, ve sikayet ettigimiz seyleri duzeltmek adina kullanmayiz.
Hicte zor degil.
Muhalefetin bok atmaktan cikip , aktif degisik cozumler uretmek olan bir taraf olmasini umar.
Yeter nan.
Diyip giderim ben.
Of allahim of.

Hiç yorum yok: